قایقرانی همدان بدون دریا میتازد/ فرسودگی تجهیزات سد راه مسیر
خبرگزاری مهر– گروه استانها: تاریخچه رشته قایقرانی در ایران به اوايل دهه ۴۰ هجری شمسی بازمیگردد، در این دهه چند قايق از نوع کاياک يکنفره و کاياک دونفره از انگلستان به ايران وارد شد و در درياچه سد امیرکبیر (سد کرج) که بر روی رودخانه کرج و در فاصله ۷۵ کيلومتری شمال غرب تهران احداثشده به آب انداخته شد و بدين ترتيب اولين پايگاه قايقرانی زير نظر سازمان تربیتبدنی و تفريحات سالم ايران به وجود آمد.
جنس قايقهای اوليه ايران از چوب با پوشش برزنتی و وزن آنها بالای ۲۰ کيلو برای يکنفره و ۲۴ کيلو برای ۲ نفره بود.
اولين فعاليت رسمی قايقرانی ايران سال ۱۳۴۲ شروع شد
از سال ۱۳۴۲ اولين فعاليت رسمی قايقرانی ايران شروع و مديريت آن را يک افسر ارشد نيروی دريايی عهدهدار شد و از سال ۱۳۴۵ تحت عنوان “فدراسيون قايقرانی و اسکی روی آب» عنوان رسمی يافت.
در حال حاضر غلامرضا امینی ریاست فدراسیون قایقرانی کشور را بر عهده دارد و رشته ورزشی قایقرانی در کمیتههای مختلف فعالیت میکند.
آبهای آرام یکی از دو رشته المپیکی خانواده بزرگ قایقرانی است که به دو رشته کانو کانادایی و کایاک تقسیم میشود اما این دو ازنظر قوانین در مسابقات مشترک هستند.
قایق کانو کانادایی، قایق بسیار باریک و بدون سکانی است که ورزشکار در آن زانوزده و تنها به یک سمت پارو میزند؛ پاروی این رشته یک کفه داشته و در سمت دیگر آن دسته T دارد که قایقران آن را به دست میگیرد.
قایقرانی ایران رو به گسترش
کایاک نیز قایقی باریک است که هدایت آن بهوسیله سکان انجام میگیرد و قایقران در آن نشسته و با حرکات دست و کمر پارو میزند، همچنین پاروی کایاک از هر دو طرف کفه دارد.
در مسابقات آبهای آرام قایقرانان در مسیری مشخص و با علائم ویژه در مسافتهای مختلف ۱۰۰۰، ۵۰۰ و ۲۰۰ متری مسابقه میدهند، در این رشته مسابقاتی با مسافتی بیشتر از ۱۰۰۰ متر با دونقطه برگشت و دو مسیر مستقیم نیز برگزار میشود.
درواقع هدف از این ورزش پارو زدن در مسافتهای تعیینشده با بالاترین سرعت ممکن است.
مسابقات آبهای آرام، در برنامه المپیک سال ۱۹۳۶ معرفی شد و تاکنون نیز ادامه داشته و آبهای آرام خود شامل ۱۲ مسابقه در المپیک است که به ترتیب شامل کایاک یکنفره، کایاک دونفره، کایاک چهارنفره، کانوی یکنفره و کانوی دونفره هزار متر و ۵۰۰ متر مردان و کایاک یکنفره، کایاک دونفره و کایاک چهارنفره ۵۰۰ متر زنان است.
قايقرانی در ايران بهسرعت روبه گسترش است و تصميمات اجرايی فدراسيون در جلسات هفتگی هیئترئیسه موردنقد و بررسی قرار میگيرد.
اعضای هیئترئیسه فدراسيون در حال حاضر متشکل از افرادی است که در حوزههای علمی و مديريت ورزشی کشور دارای سابقه کار هستند و ترکيب آن نسبت به موارد مشابه درخور تعمق و تحسين است.
“آرزو حکیمی» یکی از قایقرانان صاحب نام استان همدان و متولد سال ۷۴ از جوان ترین ورزشکاران کاروان ایران در بازی های آسیایی اینچئون است
استان همدان نیز در رشته ورزشی قایقرانی از استانهای برتر و صاحبنام کشور است و دراینبین “آرزو حکیمی» یکی از قایقرانان صاحبنام استان همدان و متولد سال ۷۴ از جوانترین ورزشکاران کاروان ایران دربازیهای آسیایی اینچئون است و جوانترین کایاک سوار دختر ایران لقب دارد.
وی در سال ۱۳۹۰ به تیم ملی قایقرانی ایران دعوت شد و سه مدال طلا و یک مدال برنز در قهرمانی آسیا ۲۰۱۱ تهران ۱۳۹۰ و همچنین مقام چهارم در رقابتهای جوانان جهان در آلمان ۲۰۱۱ کسب کرده است.
حکیمی جوانترین ورزشکار ایرانی در مسابقات المپیک ۲۰۱۲ لندن و نخستین بانوی قایقران ایرانی در رشته کایاک در المپیک است.
آرزو حکیمی توانسته برای نخستین بار یک کایاک سوار دختر ایرانی باشد که بهطور همزمان در دو مسافت این رشته به فینال A مسابقات جهانی راه یابد.
در همین زمینه رئیس هیئت قایقرانی استان همدان در گفتگو با مهر با اشاره به وضعیت هیئت قایقرانی استان همدان در بین سایر هیئتهای ورزشی استانها اظهار داشت: همدان در سالهای گذشته در رشته قایقرانی پیشرفت داشته و حتی در مواردی از استانهای صاحب دریا نیز جلوتر بوده است.
همدان در رتبه هفتم قایقرانی کشور قرار دارد
محمد ضروری افزود: در حال حاضر همدان در رتبه هفتم کشور قرار دارد که برای استانی مانند همدان که فاصله طولانی با دریا دارد، این رتبه قابلملاحظه است و نشان از استعداد فوقالعاده ورزشکاران همدان دارد.
وی بابیان اینکه در استان نیز در بین هیئتهای ورزشی بهطورمعمول در بین هیئتهای برتر قرار داریم، گفت: در سال جاری نیز بر اساس ارزیابی کارشناسان اداره کل ورزش و جوانان استان همدان، هیئتهای برتر ورزشی استان در چهار ماه نخست سال معرفی و هیئت قایقرانی در رتبه اول قرار گرفت.
ضروری عنوان کرد: کسب جایگاه مطلوب هیئت قایقرانی استان همدان چه در کشور و چه در بین هیئتهای مختلف ورزشی در استان همدان نشان از حرکت رو به رشد و تلاش تکتک اعضای هیئت دارد.
رئیس هیئت قایقرانی استان همدان بابیان اینکه هیئت قایقرانی استان همدان همچنان در مسیر پیشرفت قرار دارد، بیان کرد: در این رشته اسیر یک یا دو نام نیستیم و همچنان و بهطور مداوم به دنبال کسب استعدادهای بیشتر در این رشته هستیم تا علاوه بر حفظ جایگاه کنونی هیئت بتوانیم رشد نیز داشته باشیم.
نباید هیئت قایقرانی استان همدان به چند قایقران مطرح محدود شود
وی عنوان کرد: نباید هیئت قایقرانی استان همدان به چند قایقران مطرح محدود شود و در آینده با اتمام دوران ورزشی این افراد شاهد رکود و افت فاحش قایقرانی همدان باشیم بنابراین مربیان توانمند هیئت در تمام ایام سال به دنبال استعدادهای جدید هستند.
ضروری با اشاره به حمایتهای اداره کل ورزش و جوانان استان همدان گفت: مدیرکل جدید ورزش و جوانان استان همدان نگاه ویژهای به ورزش قایقرانی در استان همدان دارد و همین دیدگاه باعث دلگرمی اعضای هیئت قایقرانی استان همدان شده است.
وی بابیان اینکه مشکلات مالی بزرگترین مانع بر سر راه پیشرفت هیئت قایقرانی استان همدان است، بیان کرد: متأسفانه تجهیزات هیئت قایقرانی استان روزبهروز در حال فرسودهتر شدن است و وضعیت مالی هیئت نیز اجازه نمیدهد تجهیزات جدید خریداری کنیم.
ضروری یادآور شد: اگر این تجهیزات اصلاح نشود به قایقرانی همدان ضربه بزرگی وارد خواهد شد که این موضوع را با فدراسیون در میان گذاشتهایم و امیدواریم فدراسیون تعدادی قایق مناسب در اختیار هیئت قرار دهد.
۱۲۰ ورزشکار سازمانیافته در تمام رشتههای قایقرانی در همدان فعالیت میکنند
رئیس هیئت قایقرانی استان همدان بابیان اینکه بیش از ۱۲۰ ورزشکار سازمانیافته در تمام رشتههای قایقرانی در همدان فعالیت میکنند، گفت: بیشتر از بحث کمیت ورزشکار کیفیت قایقرانان برای ما اهمیت دارد و اگر یک هزار قایقران داشته باشیم و نتوانیم حداقل ۱۰ نفر را به تیم ملی معرفی کنیم به سود ما نیست اما اگر از ۱۰۰ قایقران ۱۰ نفر از همدان راهی تیم ملی شوند بیشتر به سود قایقرانی استان همدان است.
وی افزود: شهرستانهای کبودرآهنگ و ملایر از هیئتهای فعال استان همدان هستند.
ضروری با اشاره به لزوم توجه بسیار ویژه به رشته قایقرانی گفت: رشته قایقرانی یکی از رشتههای پر مدال است که توجه بیشتر مسئولان استان به این رشته باعث خواهد شد تا قایقرانی استان همدان بیشازپیش افتخارآفرین باشد.
رئیس هیئت قایقرانی استان همدان عنوان کرد: رشته آبهای آرام در ورزش قایقرانی خود شامل ۱۲ مسابقه در المپیک است که به ترتیب کایاک یکنفره، کایاک دونفره، کایاک چهارنفره، کانوی یکنفره و کانوی دونفره هزار متر و پانصد متر مردان و کایاک یکنفره، کایاک دونفره و کایاک چهارنفره پانصد متر زنان را شامل میشود که نشان از پر مدال بودن و اهمیت این رشته ورزشی دارد.
وی بابیان اینکه همدان از مربیان توانمندی در این رشته برخوردار است، بیان کرد: سطح مربیان همدانی نیز در این رشته بسیار مناسب است و در طول سال نیز سعی شده تا چند کلاس و کارگاه آموزشی برای مربیان و داوران استان برگزار شود.
ضروری یادآور شد: در تقویم ورزشی ۹۴ نیز برگزاری دورههای داوری و مربیگری قایقرانی در دستور کار قرار دارد.
رئیس هیئت قایقرانی استان همدان با اشاره به حمایتهای شرکت آب منطقهای همدان از رشته قایقرانی گفت: همکاری خوبی برای استفاده قایقرانان از سدهای اکباتان و آبشینه همدان صورت میگیرد و در این زمینه مشکلی نداشتهایم.
This entry passed through the Full-Text RSS service – if this is your content and you’re reading it on someone else’s site, please read the FAQ at fivefilters.org/content-only/faq.php#publishers.